Čtvrtinu syrové placenty rozmixujte, přidejte hrnek libovolné ovocné šťávy, dvě kostky ledu a nastrouhanou mrkev nebo jablko. Tak zní jeden z mnoha receptů na placentový koktejl, které kolují na webech a sociálních sítích.
Podle nich ale zdaleka nejde o jediný způsob, jak si můžete placentu připravit. Kromě již léta populárního návodu na její usušení a výrobu kapslí, objevíte na internetu také recepty na lazaně, pizzu, špagety nebo guláš.
Ženy, které se podujmou k tomuto kroku, věří, že právě placenta je bohatým zdrojem vitamínů B a E, hormonů a bílkovin, které jim mohou pomoci rychleji se dostat z poporodní deprese.
Gynekologičky Denisa Marcišová a Mária Kubalová říkají, že v ordinaci se se žádostmi o odebrání placenty setkávají jen velmi zřídka.
„V ordinaci jsem se s tímto zatím nesetkala, ani v nemocnici při porodech. Znám však pár žen, které si vzali placentu domů, pohřbili ji na zahradě a symbolicky, na tom místě, zasadili strom. Placentě se připisují různé, téměř až mystické vlastnosti,“ říká pro SME gynekoložka Mária Kubalová.
Jak se k tomuto tématu staví odborníci a věda? Má placenta opravdu zázračné účinky? A může být její konzumace nebezpečná?